Дата____/____/_____ Клас 9 ПІБ вчителя Андрієвська Л. Г.
Урок 53
Тема. Вуглеводи:
глюкоза, сахароза, крохмаль, целюлоза. Молекулярні формули, фізичні
властивості, поширення і утворення в
природі.
Цілі:
- Формування ключових компетентностей:
- саморозвитку й самоосвіти — створення проблемних
ситуацій;
- інформаційної — вміння робити короткий раціональний запис, робити висновки та узагальнення.
- Формування
предметних компетентностей: : дати поняття про оксигеновмісні
органічні сполуки—вуглеводи, їх поділ на групи, поширення в природі;
забезпечити репродуктивне засвоєння учнями понять теми, встановити ступінь
усвідомлення учнями нового матеріалу; удосконалювати володіння прийомами
розумової діяльності; виховувати працелюбність, сприяти розвитку екологічної
культури учнів.
Тип уроку. Урок засвоєння нових знань та навичок.
Обладнання. Таблиці «Поширення вуглеводів у природі».
Девіз: «Навчаємось не задля школи, а для життя»
Сенека (давньогрецький філософ)
Хід
уроку
І. Організаційний етап.
Привітання. Використовуємо інтерактивний прийом «Я
вітаю…»
ІІ. Мотивація навчальної діяльності.
Постановка
проблемного питання.
Чому без
зелених рослин життя на нашій планеті
було б неможливим ? ( Весь кисень, що міститься в повітрі і використовується
живими істотами для дихання, вироблений
зеленими рослинами під час фотосинтезу )
Які
речовини утворюються під час фотосинтезу
? ( Кисень і глюкоза )
Глюкоза
належить до класу органічних сполук – вуглеводи. Сьогодні ми вивчаємо саме їх.
ІІІ.
Вивчення нового матеріалу.
План.
1. Поняття про вуглеводи.
2. Глюкоза: молекулярна формула, поширення в природі.
3. Сахароза: молекулярна формула, поширення в природі.
4. Крохмаль: молекулярна формула, поширення в природі.
5. Целюлоза: молекулярна формула, поширення в природі.
1. Назва «вуглеводи» виникла тому, що перші
вивчені представники цього класу сполук складалися з карбону (вуглецю) і води.
Склад їх виражався загальною формулою Cn(H2O)n. Пізніше було
знайдено вуглеводи, що не відповідають цій формулі, але безперечно, за іншими
ознаками належать до вуглеводів.
Вуглеводи
становлять незначну частину загальної сухої ваги тканин людського організму —
не більш ніж 2 %, у тваринних клітинах –
близько 1 % сухої маси, в клітинах
печінки та м`язів – до 5 % . У рослинах їх значно більше – майже 70 %, у бульбах картоплі – 90 %. Вуглеводи
виконують в організмі цілу низку життєво важливих функцій.
За
складом вуглеводи поділяються:
Вуглеводи
|
|||
Моносахариди
|
Дисахариди
|
Полісахариди
|
|
Глюкоза, фруктоза
|
Сахароза
|
Крохмаль
|
Целюлоза
|
С6Н12О6
|
С12Н22О11
|
(С6Н10О5)n
|
(С6Н10О5)n
|
1 група.
Моносахариди. Глюкоза.
2 група. Дисахариди.
Сахароза. Виробництво цукру.
3 група.
Полісахариди. Крохмаль, целюлоза.
4 група.
Біологічне значення глюкози .
Захист проектів.
Моносахариди. Глюкоза.
У результаті фотосинтезу з вуглекислого газу і
води в зелених рослинах утворюється глюкоза С6Н12О6.
світло
6СО2
+ 6Н2О → С6Н12О6 +
6О2
хлорофіл
зелених
рослин
Глюкоза
належить до класу органічних сполук, які називаються вуглеводами.
Глюкоза
- моносахарид
С6Н12О6 - безбарвна кристалічна
речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак.
У
вільному стані вона міститься в багатьох фруктах, зокрема у винограді (звідси
назва глюкози - виноградний цукор), у меду, є вона в коріннях, листках і
квітках рослин, у крові людини і тварин (близько 0,1%).
Дисахариди. Сахароза. Виробництво цукру.
Сахароза - дисахарид С12Н22О11
- безбарвна кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді.
У
промисловості сахарозу виробляють із соку цукрової тростини (вміст 14 -16%),
цукрового буряку (16 - 21%) та деяких інших рослин, наприклад, канадського
клену, земляної груші.
Екскурсія по цукровому заводу:
Вступна
бесіда директора заводу.
Сахароза (буряковий
або тростинний цукор) - цінний харчовий продукт. Близько половини необхідних
каловій людина отримує з вуглеводами, з них 1/3 — з цукром. Цукор міститься в
багатьох плодах і ягодах. Найбільше його містять цукрові буряки, стебла
цукрової тростини, виноград, сок берези, багато плодів і овочів.
Цукрову сировину, як
відомо, переробляють цукрові заводи, на яких працює понад тисячу робітників
різних спеціальностей, які потребують ґрунтовних знань з хімії. І сьогодні ви відвідаєте
один з таких заводів.
Історія виникнення цукрового виробництва (робітники
заводу).
Сахароза у вигляді
тростинного цукру була відома у стародавні часи і використовувалася як
лікувальний засіб. Батьківщиною цукру вважають Індію. Перші відомості про цукор
в Європі з'явилися після того, як воїни армії Олександра Македонського (327 р.
до н. є.) повернулися з Індії. Вони розповідали «про рід тростини, яка дає
речовину, що нагадує собою мед, до якого бджола не має ніякого відношення».
У VIII—IX ст. н. є.
араби культивують цукрову тростину в Єгипті, Сирії та Іспанії і торгують
цукром (арабськ. — суккар). У цей час цукор в Європі — дуже рідка і
дорогоцінна речовина; ним користуються лише дуже багаті люди, та й те
здебільшого під час хвороби.
З XV ст.
цукрова тростина починає культивуватися в колоніях португальцями і голландцями. У Європі цукор-сирець із
цукрової тростини з'явився в XVI ст., а з цукрового буряку був виділений
уперше в середині XVIII ст.
У 1747 році
німецький хімік Маркграф встановлює, що в коренях цукрових буряків вміст цукру
досягає 6%. У 1799 р. учень Маркграфа Ашар відкриває перший цукробуряковий
завод, який, проте, незабаром змушений припинити своє існування через
недосконалість технологічного процесу (цукор був нечистий і гіркуватий).
Властивості сахарози (хімік - технолог).
Екскурсія
закінчується в лабораторії заводу, хімік-технолог розкаже вам про сахарозу.
Будова. Сахароза
має брутто-формулу С12Н22О11. Молекула
сахарози складається із залишків глюкози (циклічна а-форма) та фруктози,
сполучених між собою атомами Оксигену.
Фізичні властивості. Сахароза -
безбарвна, кристалічна, оптично активна речовина, розчинна у воді, солодка на
смак. У подрібненому стані вона має білий колір. Температура плавлення
становить 111° С. Під час нагрівання до 190-200° С кристали плавляться, розплавлена маса після
застигання утворює карамель.
Полісахариди. Крохмаль, целюлоза.
Крохмаль — полісахарид (С6Н10О5)n. Це природний
полімер, що синтезується в рослинах з глюкози за реакцією:
nС6Н12О6
→ (С6Н1005) n + nН2O.
Крохмаль - білий
аморфний порошок. У холодній воді нерозчинний, осідає на дні посудини, у
гарячій набрякає, утворюючи клейстер.
Відкладається у
бульбах, у коренях, зерні рослин (у картоплі - 20%, у зернах пшениці - 70%,
рису - 80%).
Целюлоза —полісахарид (С6Н10О5)n - біла волокниста
речовина, нерозчинна у воді. Є основною складовою частиною оболонок рослинних
клітин. Найбільше її у волокнах бавовни (до 98%), льону та коноплі. У деревині
міститься 50% целюлози.
Наскрізна змістова
лінія Здоров’я і
безпека.
Біологічне значення глюкози для організму
Глюкоза відіграє
важливу роль у житті людини, оскільки є джерелом енергії в організмі. М'язова
робота головним чином виконується за рахунок енергії, яка виділяється при
окисненні глюкози. Сумарний процес можна виразити рівнянням: C6H12O6 + 6O2 =
6CO2 ↑ + 6H2O
Нестача певних
органічних сполук у нашій їжі деякою мірою компенсується надлишком інших. Так,
частина вуглеводів, які знаходяться в організмі, може перетворюватися на жири
(в організмі йде і зворотний процес — перетворення жирів на вуглеводи).
Порушення
вуглеводного обміну у зв'язку з порушеннями у роботі підшлункової залози
викликає тяжке захворювання — цукровий діабет
Наскрізна змістова лінія Громадянська відповідальність.
Застосування глюкози
Так як глюкоза легко засвоюється
організмом, її використовують в медицині для підтримання життєдіяльності
ослабленого організму в якості укріплюючого лікувального засобу при явищах
серцевої недостатності, вона входить до складу кровозамінників та протишокових
рідин. Її розчин уводять прямо в кров, оскільки саме вона переносить глюкозу до
клітин.
-
Широко застосовують
глюкозу в кондитерській промисловості – виготовлення мармеладу, карамелі,
печива.
-
Використовують
для сріблення дзеркал та ялинкових іграшок.
-
В текстильній
промисловості в якості відновника.
-
Для оброблення тканин
і шкір.
-
Реакцію взаємодії
глюкози з купрум (ІІ) гідроксидом використовують для виявлення цукру в сечі.
-
Велике значення мають
процеси бродіння глюкози. При квашенні капусти, огірків, скисанні молока
відбувається молочнокисле бродіння, таке ж як при силосуванні кормів. Якщо
силосна маса недостатньо втрамбована, то під впливом повітря відбувається
маслянокисле бродіння і корм стає непридатним.
-
На практиці
використовують також спиртове бродіння глюкози при виробництві пива.
Цікаві факти.
1. В організмі
деяких ропух глюкоза знайшла собі досить цікаве застосування. У зимовий період
інколи можна знайти ропух, вмерзлих у крижані брили, але після
розмерзання земноводні оживають. Як цим тваринам не вдається не замерзнути на
смерть?
Виявляється, з початком холодів у крові ропух
кількість глюкози збільшується в 60 разів. Це заважає утворенню всередині
організму кристаликів льоду.
2. Герої роману
Жюля Берна «Діти капітана Гранта» тільки зібрались повечеряти м'ясом гуанако,
як раптом з'ясувалося, що воно зовсім неїстівне. Можливо, воно надто довго
зберігалося? — спантеличено спитав один з них. Ні, воно, на жаль, надто довго
бігло! — відповів Паганель.
М'ясо смачне лише тоді, коли тварина убита під час
відпочинку, але, якщо за нею тривалий час полювати і тварина довго біжить,
тоді її м'ясо неїстівне.
Коли клітина дихає киснем, глюкоза «згоряє» в ній,
перетворюючись на воду та вуглекислий газ, з виділенням енергії. Припустімо,
тварина довго біжить. Кисень не встигає потрапляти в клітини м'язів. А проте
клітини «задихаються» не відразу. Починається цікавий процес — гліколіз (це
означає «розщеплення цукру»). Під час розпаду глюкози утворюється не вода та
вуглекислий газ, а більш складна речовина. Чим більше молочної кислоти накопичується
у м'язах, тим тварина відчуває більшу стомленість. Нарешті, всі запаси глюкози
у м'язах витрачаються. Необхідно відпочити, «перевести дух», поповнюючи
киснем кров. Саме молочна кислота зробила недобрим м'ясо тварини, підстреленої
героями Жюля Верна.
ІV.
Узагальнення й систематизація знань учнів.
1. Вставте в текст пропущені слова (індивідуальна робота
з картками):
а) Молекулярну формулу С6Н12О6 має ... .
б) Крохмаль є природним ... , молекула якого складається
з окремих ланок ... .
в) Сахароза входить до складу ... (16-20 %) і ... (14-26
%).
г) ... являє собою волокнисту речовину, нерозчинну ні у
воді, ні у звичайних органічних розчинниках.
2. Фронтальна бесіда.
Запитання для бесіди:
а) Як класифікуються вуглеводи?
б) Які фізичні властивості глюкози і сахарози?
в) Що спільного у: цукрового буряка, цукрового очерету,
соку моркви, дині, берези?
г) Де в природі поширена целюлоза?
V.
Домашнє завдання.
1. Опрацювати матеріал підручника.
2. Скласти сінквейн про вуглеводи.
Список використаних джерел :
1. Хімія.7 - 9 класи – Програма для загальноосвітніх навчальних
закладів. Хімія. 7-9 класи (оновлена), затверджена наказом МОН України від
07.06.2017 № 804. (http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/navchalni-programi-5-9-klas-2017.html)
2. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів у
системі загальної середньої освіти,— К.; Ірпінь, 2004,— 176 с.
3. Державний
стандарт Постанова Кабінету Міністрів
України від 23 листопада 2011 року № 1392 «Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної
середньої освіти».
4. Савчин М. М., Ковальчук
Н. І. Хімія. Вимірник навчальних досягнень. Діагностично-тренувальні завдання.
9 клас,— Л.: ВНТЛ-Класика, 2004,— 336 с.
5. Ярошенко О. Новицкая В. И. Задания и упражнения
по химии: Учебное пособие для средних школ,— К.: Станица, 1997,— 180 с.
Додатковий
матеріал.
Як виявити
фальсифікований мед ?
До меду можуть бути домішані
крейда, цукор, картопляне й кукурудзяне борошно. Щоб
виявити їх досить взяти трохи
меду в яку-небудь посудину, залити його дистильованою водою . Домішки
залишаться на дні посудини або зверху розчину.
Борошно і крохмаль легко виявити за допомогою йодної
проби. Для цього у розчин меду в
дистильованій воді треба додати 1-3 краплі йоду. Синє забарвлення розчину свідчить про вміст у меді домішок.
Домішки крейди визначають,
додавши у водний розчин меду кілька крапель кислоти або оцту.
Спостерігається скипання.
Крохмальну патоку легко виявити за
зовнішнім виглядом, за клейкістю і відсутністю кристалізації.
Про вміст цукрового сиропу (
звичайного цукру) в меді свідчить утворення білого осаду -
аргентум хлориду при додаванні у водний розчин його 5-10% розчину ляпісу. Можна
використати інший спосіб: до 5 мл 20% водного розчину меду додати 2,5 г плюмбум ацетату і 22,5 мл
метилового спирту . Якщо в меді є цукор , на дно посудини
випадає жовто-білий осад.
Casino Games & Slots by Bets Journo - Betsjeon.net
ВідповістиВидалитиThis collection is designed 바카라 사이트 쿠폰 for ripebuild3d.com the casino players. 바카라nbs시스템 This list is updated as new casino 바카라 잔 games 마카오바카라 launch!